Joskus huumassa ehkäisy saattaa unohtua tai rankassa seksissä esimerkiksi kondomi hajoaa. Tällöin tulee varmistaa, että seksi ei johda raskauteen. Jälkiehkäisy tulee tarpeeseen, kun raskauden mahdollisuus halutaan poistaa kokonaan. Jälkiehkäisypilleri on keino varmistaa raskaudelta ehkäiseminen, mutta sitä tulee käyttää ainoastaan kaikkein viimeisimpänä keinona. Jälkiehkäisypilleriä ei voi ottaa kovin usein, koska sillä voi olla negatiivisia vaikutuksia terveyteen.
Jälkiehkäisy ei missään nimessä ole häpeällinen asia. Monet kuitenkin valitettavasti kokevat, että heidät tuomitaan suojaamattoman seksin harrastamisesta. Apteekin henkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus, joten asian saa hoitaa rauhassa. Jälkiehkäisypilleri vaatii monesti pienen haastattelun farmaseutin toimesta ennen kuin pilleri voidaan myydä. Farmaseutti haluaa tietää, kuinka kauan suojaamattomasta seksistä on. Jälkiehkäisypillerin teho on nimittäin vain 72 tuntia yhdynnän jälkeen. Jos suojaamaton seksi aiheuttaa joitakin oireita, kannattaa myös käydä sukupuolitautitesteissä ja tutkia samalla mahdollinen hiivatulehdus.
Jälkiehkäisypillerin jälkeinen raskaustesti
Jälkiehkäisypilleri ei ole ehkäisyteholtaan lähellekään niin luotettava kuin hormonaaliset ehkäisykeinot tai kondomi. Sitä ei missään nimessä saa käyttää ensisijaisena ehkäisynä, sillä ennemmin tai myöhemmin teho loppuu ja raskauden mahdollisuus kasvaa. Kun seksi ja suojautuminen eivät ole onnistuneet toivotusti, on syytä ottaa ensin pilleri ja muutaman viikon kuluttua tehdä vielä raskaustesti. Ainoastaan sen avulla voidaan viimeistään sulkea pois raskauden mahdollisuus, joka on aina olemassa.
Jälkiehkäisypilleri on hyvä ottaa välittömästi suojaamattoman seksin jälkeen. Tällöin se pääsee pureutumaan paremmin tehtäväänsä, eli ehkäisemiseen. Jälkiehkäisy on monesti niin poikkeuksellinen kokemus, että sen jälkeen muistaa huolehtia suojautumisesta paremmin. Joskus toki sattuu vahinkoja, eikä niille voi mitään. Kondomin rikkoutuminen on yleisempää kuin voisi luulla. Jos mielihaluina ovat rajummat seksileikit, ei kondomi välttämättä ole sopivin ehkäisykeino. Kondomi on valmistettu lateksikumista, joka saattaa revetä joko suuseksin tai yhdynnän aikana. Myös erilaisten seksilelujen käyttäminen voi nostaa kondomin rikkoutumisen mahdollisuutta entisestään.
Jälkiehkäisy sopii lähes kaikille
Jälkiehkäisypilleri on hormonaalinen valmiste, jonka sopivuus itselle tulee selvittää farmaseutin kanssa. Vaikka jälkiehkäisy hoituu ilman reseptiä, kysyy farmaseutti muun muassa erilaisia terveystietoja. Jälkiehkäisypillerin saaminen edellyttää sen, että pilleriä hakevalla ei saa olla vakavia terveydellisiä ongelmia. Esimerkiksi henkilölle, jonka suvussa on paljon korkeaa verenpainetta, ei koskaan myönnetä ehkäisypillereitä tai jälkiehkäisyä.
Jos jälkiehkäisy ei onnistu pillerin kautta, on syytä hakeutua lääkäriin pohtimaan muita vaihtoehtoja. Jälkiehkäisypilleri sisältää aivan samoja ainesosia kuin tavalliset e-pillerit. Niiden käyttäjällä on muita suurempi riski saada esimerkiksi veritulppa. Sama pätee myös jälkiehkäisypilleriin. On siis farmaseutin vastuulla ohjata oikean jälkiehkäisyn pariin. Toki yllättäviä tilanteita varten voi itsekin selvittää, mitä vaihtoehtoja jälkiehkäisyn saralla on. Kaikkein parasta on kuitenkin pitää huolta toimivasta ehkäisystä. Tutun kumppanin kanssa on syytä pohtia joko e-pillerien tai kierukan hankkimista. Ne tulevat pidemmän päälle myös edullisemmiksi kuin kondomit.
Suojaamaton seksi ja sen jälkeinen jälkiehkäisypilleri voivat aiheuttaa monia kiusallisia vaivoja. Yksi kiusallisimmista vaivoista on ehdottomasti hiivatulehdus. Tulehdus voi mennä ohi omia aikojaan, mutta yleensä sitä varten kannattaa käydä hakemassa lääkitys. Sen lisäksi suojaamaton seksi on voinut pahimmillaan aiheuttaa seksitaudin saamisen. Mitä nopeammin taudista saadaan tietää, sitä paremmat ovat hoitokeinot ja mahdollisuus parantua taudista ilman, että se aiheuttaa muita ongelmia.