Kehomyytit ovat usein tuulesta temmattuja

Kehomyytit ovat usein tuulesta temmattuja

Kehomyytit ovat kulkeneet ihmisten mukana vuosikymmeniä ja joskus jopa vuosisatoja. Niissä ei kuitenkaan monestikaan ole mitään perää, vaan myytit jatkavat elämäänsä ilman tutkittua näyttöä. Aistit liittyvät tavalla tai toisella eri kehomyytteihin. Monesti sanotaan, että näkö huononee pimeässä lukemisen seurauksena. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Silmät ainoastaan rasittuvat enemmän, mutta näön huononemisen kanssa pimeässä lukemisella ei ole tekemistä.

Moni diet luottaa kehomyyttiin. Esimerkiksi kasvisten ja hedelmien syömistä painotetaan usein. Kasvisten ja vihannesten syöminen onkin terveellistä, mutta dieettien kohdalla tehon kerrotaan usein perustuvan virheellisiin tietoihin. Esimerkiksi porkkanan syömisen sanotaan vahvistavan näköä. Tämä pitää paikkansa ainoastaan silloin, jos henkilö kärsii vakavasta A-vitamiinin puutteesta. Porkkanoista saa nimittäin A-vitamiinia, joka on tärkeää näkökyvylle. Kehomyytit ja aistit liittyvät siis vahvasti toisiinsa. Kaikkiin dieetteihin ei kannata luottaa varsinkaan, jos niitä ei ole tieteellisesti todistettu.

Unohda kehomyytit – luota omiin tuntoihisi

Kehomyytteihin uskomisen sijaan olisi hyvä kuunnella itseään ja omaa kehoaan. Omat tuntemukset kertovat yleensä paljon enemmän kuin kehomyytit, jotka eivät ole edes totta. Monet aistit ja tavat ovat kehomyyttien kohteina. Joskus voi kuulla sanottavan, että illalla syöminen lihottaa. Illalla syömisessä ei ole kuitenkaan mitään sellaista tekijää, mikä lihottaisi erityisen paljon. Voisikin todeta, että liiallinen syöminen lihottaa, eikä kellonajalla ole ollenkaan väliä. Tärkeintä on syödä kohtuullisesti.

Jos aistit on otettu kehomyyttien kohteeksi, samaa voidaan sanoa hampaista. Porkkanoiden voi kuulla parantavan näköä, mutta joidenkin mukaan porkkanat myös vahvistavat hampaita. Tälle väitteelle ei ole koskaan saatu mitään tieteellistä tukea, vaikka toki väitteen takana voikin piillä pieni totuuden jyvä. Hampaiden kohdalla kehomyytit väittävät myös, että plakin poistaminen löystyttää hampaita. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan asia on täysin toisinpäin. Jos plakkia ei poisteta, saattaa plakki alkaa löystyttämään hampaita. Tämän johdosta hammas voi pahimmillaan irrota. Plakin poistaminen on siis suositeltavaa.

Aistit ja ihmisen keho myyttien kohteena

Kehomyytit ovat tarttuneet myös ihmisten seksuaaliseen puoleen. Joskus väitetään, että kylmässä suihkussa käyminen veisi miehen libidon mennessään. Toki kylmä suihku saattaa vaikuttaa hetkellisesti siten, että seksuaaliset mielihalut jäävät taka-alalle. Kyse ei kuitenkaan ole kuin muutamista sekunneista, jonka jälkeen mies on jälleen ennallaan. Aistit ja seksuaalisuus lähtevät aivoista, joten kylmä vesi ei pysty poistamaan miehen halukkuutta.

Naisten kohdalla kehomyytit tarttuvat biologiseen kelloon. Naisilla toki on biologinen kello, minkä määrittää jo naisen keho. Naisen mahdollisuus saada lapsia laskee vuosi vuodelta ja esimerkiksi 40 vuoden jälkeen mahdollisuus on jo huomattavasti pienempi. Miehet eivät kuitenkaan ole poikkeus tässä, sillä myös miehillä on biologinen kello. Miehen hedelmällisyys laskee samaan tapaan kuin naistenkin. Vaikka muut aistit pelaisivat, ei seksuaalinen puoli enää toimi. Jos mies saa lapsen yli 45-vuotiaana, on lapsella muita suurempi todennäköisyys sairastua Huntingtonin tautiin. Lasten tekemistä ei siis kannata siirtää loputtomiin, jos lapsia haluaa