Hyvä parisuhde perustuu siihen, että kumppanit kunnioittavat toisiaan ja luottavat toisiinsa. Hyvään parisuhteeseen kuuluu myös se, että kumppania ei yritetä muuttaa, vaan hänen annetaan olla oma itsensä. Mustasukkaisuus voi olla läsnä parisuhteessa tietyissä määrin. Jos kyseessä on kuitenkin sairaalloinen mustasukkaisuus, ei se ole missään nimessä hyväksi parisuhteelle tai kummallekaan osapuolelle.
Sairaalloinen mustasukkaisuus voi pahimmillaan pilata koko suhteen. Siitäkin voi kuitenkin päästä eroon. Jos mustasukkaisuus näyttäytyy ongelmaksi, voi kumppani omalta osaltaan helpottaa toisen oloa osoittamalla olevansa luottava. Mustasukkaisuutta voi helpottaa myös läheisyys toisen kanssa. Kun kumppani oppii luottamaan toiseen, vie se aina parempaan suuntaan. Seksi on hyvä keino osoittaa läheisyyttä, mutta niin ovat myös halailu ja suuteleminen. Seksiä ei kuitenkaan tule koskaan harrastaa ainoastaan miellyttääkseen toista ja kondomit tulee olla käytössä aina, kun vähintään toinen osapuoli niin haluaa.
Mustasukkaisuudesta puhuminen
Joskus sairaalloinen mustasukkaisuus voi johtua jostakin, mitä on tapahtunut aikaisemmin. Henkilöä on voitu esimerkiksi pettää tai muuten loukata niin pahasti, että hän on kehittänyt itselleen suojakuoren ja epäilee kaikkia. Tämä voi johtaa sairaalloisen mustasukkaisuuden syntymiseen. Näissä tilanteissa on tärkeintä selvittää asia perin pohjin ja pohtia, mitä asialle voisi tehdä. Näissä tilanteissa luottamuksen saaminen voi kestää kauemmin, sillä henkilön on vaikeaa luottaa ihmisiin menneisyyden vuoksi.
Mustasukkaisuus joissakin määrin on tervettä. Esimerkiksi oman kumppanin näkeminen liian läheisissä tunnelmissa toisen kansa voi saada mustasukkaisuuden nousemaan. Tämä on normaalia. Sen sijaan sairaalloinen mustasukkaisuus on aina asia, joka täytyy käsitellä läpi puolisoiden kesken. Joskus siitä ei pääse eroon, vaan yli menevä mustasukkaisuus jatkuu vuodesta toiseen. Tällöin parisuhde ei ole terve, sillä kumppani joutuu pohtimaan koko ajan, mitä uskaltaa tehdä. Sairaalloiseen mustasukkaisuuteen voi pahimmillaan liittyä myös väkivaltaa tai tarvetta kontrolloida puolisoa. Tällöin parisuhteesta on parasta lähteä, sillä kenenkään ei tarvitse alistua toisen määräysvallan alle.
Sairaalloinen mustasukkaisuus – apua on saatavilla
Sairaalloinen mustasukkaisuus voi vaatia ammattiapua. Puolisoaan voi auttaa parhaiten ohjaamalla hänet esimerkiksi terapiaan keskustelemaan siitä, mistä mustasukkaisuus kumpuaa ja miten sitä voisi hillitä. Joissakin tapauksissa mustasukkaisuuden hoitaminen voi viedä jopa vuosikausia, mutta kun apua on saatavilla, voi tilanne kehittyä parempaan suuntaan. Koskaan ei siis kannata häpeillä pyytää apua ongelmiinsa.
Sairaalloinen mustasukkaisuus voi kuitenkin joissakin tapauksissa olla niin voimakasta, että siihen ei ole saatavilla apua. Joskus ihmisen luonne on sellainen, että mustasukkaisuus kuuluu olennaisena osana luonteeseen. Toista ei voi muuttaa, joten tällaisissa tilanteissa on syytä pohtia parisuhteen lopettamista. Mustasukkainen ihminen tarvitsee rinnalleen jonkun, joka kokee samalla tavalla. Näin molemmat pystyvät ymmärtämään toista, eivätkä siten aiheuta tilanteita, jotka voisivat laukaista mustasukkaisuuden äärimmilleen. Vapaasti menevä ja vastakkaista sukupuolta olevia kavereita omistava ja tapaava henkilö ei sovi voimakkaasti mustasukkaisen henkilön kumppaniksi.
Mustasukkaisuus normaaleissa määrin kuuluu terveeseen parisuhteeseen, mutta sairaalloinen mustasukkaisuus ei kuulu. Kumppanin mustasukkaisuutta ei kuitenkaan kannata testata, vaan aina on parasta olla uskollinen ja luotettava. Tällöin parisuhde on hyvällä pohjalla. Seksiäkin olisi hyvä olla, sillä se on kuin suhteen koossa pitävä liima. Seksin aikana suojautuminen osoittaa myös kumppanista välittämistä. Kondomit ja muut ehkäisykeinot on siis hyvä olla käytössä.