Sukupuolitaudit ovat monen mielestä pelottava asia. Jos sukupuolitautia epäillään, saatetaan monesti jättää menemättä lääkäriin. Se on kuitenkin aina virhe, sillä pahimmillaan hoitamaton sukupuolitauti voi aiheuttaa monia muita sairauksia. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Kondomin käyttöä voidaankin suositella esimerkiksi silloin, kun kumppani vaihtuu usein tai yhdestä ja samasta seksikumppanista ei tiedä vielä oikein mitään.
Seksiä voi siis harrastaa myös uusien kumppaneiden kanssa, kunhan muistaa olla varovainen. Sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuseksissä, joten naisten ja miesten kondomeja kannattaa käyttää suojana suuseksin aikana. Kondomi ei välttämättä ole kaikkein edullisin ehkäisykeino varsinkaan silloin, jos seksiä harrastaa paljon. Terveyttä ei kuitenkaan voi mitata rahassa, joten suojautuminen kannattaa ehdottomasti. Jos seksin aikana tai sen jälkeen huomaa kondomin rikkoutuneen, on hyvä ottaa jälkiehkäisypilleri ja etsiä, missä sukupuolitauti testaus on mahdollista tehdä.
Sukupuolitaudit ehkäistään parhaiten kondomilla – Miten kondomia käytetään oikein?
Kondomi on paras ehkäisy, kun puhutaan sukupuolitaudeilta suojautumisesta. Se on itse asiassa ainoa ehkäisykeino tähän tarpeeseen, joten vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Sen sijaan kondomeita on saatavana niin miehille kuin naisille. Miesten kondomit ovat ehdottomasti yleisempiä ja monet kokevat ne helpommaksi käyttää. Miesten kondomit vedetään siis peniksen päälle siten, että kondomin kärkeen jää hieman tilaa siemennesteelle. Jos kondomin vetää peniksen päälle liian tiukasti, on vaarana kondomin rikkoutuminen.
Naisten kondomi on monelle vielä hieman tuntemattomampi ehkäisyväline. Hyvin harva on edes nähnyt naisten kondomia tai kokeillut, miten se asetetaan paikoilleen. Naisten kondomissa on kaksi joustavaa rengasta, yksi molemmissa päissä. Kondomin asettaminen käy siten, että kondomin toinen pää työnnetään emättimeen. Toinen pää taas jää emättimen ulkopuolelle siten, että kumppani voi nähdä sen. Yhdynnän aikana penis työnnetään ikään kuin kondomin sisälle. Sukupuolitaudit eivät tartu myöskään naisten kondomia käytettäessä, sillä sen suojausteho on aivan samalla tasolla kuin miesten kondomissa.
Kondomi on hyvä olla aina mukana
Varsinkin sinkkujen on hyvä pitää vähintään yhtä kondomia joko taskussa tai laukussa. Jos viihteellä ollessaan tapaa mielenkiintoisen ihmisen, jonka kanssa fyysinen vetovoimaa ylittää kaikki rajat, on suojatun seksin harrastaminen mahdollista kondomin avulla. Kondomi on niin pieni esine, että se sopii mihin tahansa. Seksiä tuntemattoman kanssa ei tule koskaan harrastaa ilman kondomia, sillä sukupuolitaudit ovat vaarana.
Jos tiedossa on reissu ulkomaille ja itsensä tuntien seksiä saattaa tulla harrastettua, kannattaa kondomit hankkia jo ennen reissua. Eri maissa kondomit ovat erilaisia, eikä kaikkien laatuun voi luottaa. Esimerkiksi Aasiassa kondomit ovat yleensä pieniä kokoja, eivätkä sovi suomalaisille miehille. Liian pieni kondomi on riski niin raskauden kuin seksitautien osalta. Sukupuolitaudit leviävät herkästi myös rikkoutuneen kondomin kautta. Sukupuolitautia varten ei tarvita kuin pieni limakalvojen hipaisu. Varsinaisen yhdynnän lisäksi tämä voi siis tapahtua myös suuseksin aikana, joten kondomia kannattaa käyttää jo ennen yhdyntää.
Kondomi päihittää kaikki muut ehkäisyvälineet sen osalta, että se suojaa sukupuolitaudeilta. Kondomia on kuitenkin kritisoitu siitä syystä, että se vie hieman herkkyyttä. Toiset eivät myöskään pidä seksistä kondomin kanssa. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse koskaan suostua seksiin ilman kondomia miellyttääkseen kumppania. Jos kondomin huomaa menneen rikki kesken yhdynnän, on syytä käydä sukupuolitautitesteissä. Sukupuolitauti testaus hoidetaan esimerkiksi omassa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla.